03 dec. Creioanele in machiaj
Ne amintim de copilarie atunci când folosim creioanele dermatografe, retrăim clipele în care aveam cărți de colorat și simțim o bucurie reala în momentele în care lucrăm
Iată ce trebuie să știm despre creioanelele pe care le folosim în machiaj:
- În principal sunt de 3 feluri: pentru ochi, pentru sprancene și pentru buze.
- În compoziția minei acestor creioane există ceruri superioare în care au fost incorporate restul ingredientelor: vitamine, ceramide, pigmenți. Totuși fiecare tip de creion are ceva special care-i stabilește destinația.
- Creioanele pentru ochi sunt extrem de emoliente, vitaminizate, antialergice pentru a se aplica foarte ușor și fără stress pe pielea sensibilă a pleoapelor.
- Unele creioane au o mina dură-uscată, se pot activa imediat cu apă, sunt bune pentru machiajul de teatru, pentru că se pot șterge foarte ușor intre scene.
- Lemnul din care este făcut un creion pentru machiaj, poate fi brad sau tei, arbori de estență moale, creionul se poate ascuți usor. De câțiva ani, lemnul este înlocuit cu o rășina reciclabilă.
- Pe unele creioane pentru ochi, putem citi indicația “Kajal” sau “Kohl Kajal”; ce trebuie să înțelegem este faptul ca sunt antialergice și deci pot fi aplicate în interiorul pleoapei inferioare.
- Unele creioane sunt rezistente la transfer si/sau waterproof, de obicei sunt retractabile, ambalajul este din plastic.
- Creioanele pentru sprâncene au o mină puţin mai dură decât cea a creioanelor pentru ochi; aceasta densitate permite texturarea sprancenelor. Sunt simpatice aceate creioane, capacul lor poate avea atasată o periuță sau o pensetă …
- Și creioanele pentru sprâncene pot fi retractabile, în aceste cazuri, mina lor este foarte subtire, bună pentru detalii
- Creioanele pot avea orice culoare, cele mai obișnuite și consacrate sunt cele negre și albe.
- Dacă mina creionului a inghețat se poate apropia la 10 cm de o flacără, cu grija, este o soluție “în extremis“.
- Creioanele profesionale, indiferent de culoare, se pot folosi pentru ochi, buze, sprâncene, corp.
- Un creion alb, pentru ochi, completează frumos corneea și este folosit de make-up artiști pentru a crea un efect optic de ochi. mare. A fost și este folosit pentru actori-artisti-modele însa trebuie aleasa cu grija nuanța de alb, în functie de fiecare persoană în parte. Pentru film creionul alb trebuie sa fie mat, pentru tv trebuie să fie diluat și ușor metalizat.
- Creionul de ochi se aplică pe o bază, poate un fond de ten sau fard corector, nu se aplică direct pe piele, nu va rezista.
- Un creion pentru ochi, cu o textura emolientă, poate fi folosit ca baza pentru machiajul ochilor și se poate “modela” așa cum are nevoie sau dorește make-up artistul.
- Unele creioane pot fi foarte mari “jumbo” și pot avea măsuri așa cum au hainele (M, L, XL…) sunt mai ușor de folosit, au textură suplă, aproape cremoasă uneori, pot fi pentru ochi, buze, corectoare sau adjuvante în procesul de pensare.
Creioanele pentru buze se fac utile pentru că:
- evidenţiază o gură frumoasă;
- corectează o gură asimetrică (sau cu alt tip de efect);
- împiedică întinderea rujului în afara conturului format;
- asigură acurateţea machiajului;
- dacă dorim ca un creion sa reziste pe pleoape este bine să fie fixat cu un fard pentru pleoape, în culoarea lui sau…după caz;
- separat de machiaj putem găsi creioanele pentru unghii, sunt antibacteriene, au în primul rând rol de protecţie, apoi un rol estetic – acela de a evidenţia partea liberă a unghiei;
- în machiajul profesional se folosește un fel de creion chimic, există o tehnică specială pentru realizarea tatuajelor semipermanente;
- pe youtube pot fi vazute tutoriale de machiaj, din anii 80, în care machiajul ochilor se realizează 80{4cba256f073bac3a9a4eb6a971afbecebfbc0221cbd5f8ddb897fd0d3760413e} doar din creioane (😊verzi, albastre, maro, albe);
- pe unele creioane profesionale putem citi specificația “face pencil” , adică același creion poate fi folosit și pentru buze, pentru ochi sau pentru body painting.